Wijzig cookie instellingen
Gebruiken in Smartschool
UHasselt

WetenSNAP: Wat is CRISPR-Cas?

Wat is CRISPR-Cas? In WetenSNAP kom je het te weten in 90 seconden! Samen met biomedicus prof. dr. Bieke Broux (UHasselt)

key notes

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

prof. dr. Bieke Broux

Bieke Broux werd professor omdat ze op die manier tot aan haar pensioen student kan blijven. Elke dag houdt ze zich bezig met onderzoek naar de oorzaken van MS en hoopt ze andere studenten te inspireren voor wetenschappelijk onderzoek. Als ze niet aan de Universiteit van Hasselt aan het onderzoeken is, kan je haar terugvinden op het padelveld of in de zetel met een goed boek.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

CRISPR-Cas, officieel CRISPR-Cas9, of onder vrienden gewoon CRISPR, is een techniek waarmee wetenschappers stukjes DNA kunnen open knippen. Zo kunnen ze erfelijke kenmerken veranderen. Van planten en dieren, en in theorie ook bij mensen. Stel dat dit stukje DNA het stukje is dat ervoor zorgt dat jij mucoviscidose hebt, een longziekte. Dan willen we dit stukje DNA veranderen. En dat kan met CRISPR-Cas9. Want Cas9 is een eiwit dat als eigenschap heeft: in DNA knippen. Zet Cas9 bij DNA en Cas9 knipt in dat DNA. Om met die erfelijke eigenschappen te prutsen, moet dat Cas9 natuurlijk op de juiste plaats terechtkomen. En dus niet het DNA hier, maar hier knippen. Daarom moet Cas9 ook een gps mee krijgen. Die gps is een deeltje van de genetische code waar Cas9 moet knippen en die kopie gaat op zoek naar haar evenbeeld. Cas9 knipt dan in het gen. En dan zijn er 2 mogelijkheden. In het geval van bijvoorbeeld mucoviscidose wordt er een nieuw, correct, stukje DNA toegevoegd. In heel wat andere gevallen groeit het DNA weer willekeurig aan elkaar, maar is dat ene stukje uitgeschakeld. CRISPR-Cas is een geniale en revolutionaire uitvinding. Want met CRISPR kunnen we in de toekomst waarschijnlijk niet alleen mucoviscidose maar ook heel wat andere erfelijke ziektes de wereld uit helpen. Nu helaas nog niet. CRISPR-Cas is nog maar 10 jaar geleden ontdekt, en voorlopig wordt het alleen nog maar gebruikt in de landbouw en wetenschappelijk onderzoek. Voor toepassingen op mensen en dieren is nog veel meer onderzoek nodig.

Mogelijk dankzij

Met de steun van